דיקור סיני והפרייה חוץ גופית- איך זה עובד?
ישנם מספר סיבות בהם הדיקור יכול להשפיע על תוצאות ההפריה החוץ גופית. מחקרים שונים הראו כי דיקור סיני יכולים להשפיע על רמות הורמוני בלוטת יותרת המוח והשחלות. אלקטרו-דיקור יכול לעזור בשיפור זרימת הדם לעורקי הרחם של נשים עקרות.
ההשפעה העיקרית שאפשרית בדיקור סיני גורמת ל"רגיעה" של הרחם לזמן החזרת העוברים. מספר מחקרים הראו שהרחם שלרחם יש התכווצויות והתכווצויות אלו יכולות לגרום לדחיית העוברים. אם ההתכוציות מוחלשות ע"י דיקור זו יכולה להיות אפשרות לשיפור אחוזי הקליטה של העוברים.
אולם, חוקרים שביצעו מחקר על 164 מטופלות בהפרייה חוץ גופית, מצאו שדיקור סיני לא הפחית את התכווצויות הרחם. יתרה מכך, השתלת העוברים ברירית הרחם לא מתרחשת במשך יומיים עד חמישה ימים לאחר ההשתלה, תלוי מתי הועברו העוברים. לא ידוע אם השפעת הדיקור שנעשה ביום החזרת העוברים מחזיקה עד יום הקליטה של העוברים ברירית הרחם.
נאמר למטופלות רבות שכדאי שיעזרו בדיקור סיני להפרייה חוץ גופית כי הן יגיבו טוב יותר לטיפול התרופתי, יפיקו יותר ביציות, יפיקו בייציות בריאות יותר או יהיו בעלות שיעורי הריון גבוהים יותר. הובטח לנשים רבות עם בעיות ספציפיות כמו רמות FSH גבוהות או הפלות כי דיקור סיני יפתור את הבעיות הללו. אולם, עד היום, אין מידע אוביקטיבי שמגבה את הטיעונים הללו.
עד תחילת 2008, נעשו מעט מחקרים שבדקו את ההשפעה של דיקור סיני על התוצאות של מחזורי ההפריה החוץ גופית. פירוט המחקרים להלן. מחקר חדש בנושא דיקור סיני והפרייה חוץ גופית שפורסם בפברואר 2008, איחד את התוצאות של רבים מהמחקרים הקטנים הללו. הם הסיקו כי יקח 10 השתלות כדי להשיג עוד לידה אחת.
דיקור סיני והפרייה חוץ גופית – מחקר מספר 1
המחקר הראשון שפורסם, שזכה לתשומת לב רבה, נעשה ע"י פאולוס ועמיתיו. למרות שהמחקר תוכנן בקפידה, הוא בדק קבוצה מאוד ספציפית של מטופלות. התוצאה יכולה להיות לא רלוונטית לקבוצות מטופלים אחרות.
דיקור סיני למטופלות בהפרייה חוץ גופית הקבוצות – מחקר מספר 1
המחקר בדק 160 נשים גילאי 21 עד 43. יותר מחצי מהזוגות טופלו בהפרייה חוץ גופית בגלל בעיית הגבר. לרבע היו חצוצרות חסומות. זהו שיקול חשוב כי ל-3/4 מהמטופלות אין בעיות הורמונליות או בעיות ברחם.
עוד דרישה לכניסה למחקר היה שרק זוגות "עם עוברים באיכות טובה" זכאים להשתתף. זוהי נקודה חשובה מאוד. בהתבסס על תוצאות המחקר, אין אפשרות לדעת אם דיקור סיני יעזור לזוגות שאין להם עוברים בעלי איכות טובה.
דיקור סיני והפרייה חוץ גופית הטיפול – מחקר 1
במחקר הזה, המטופלות בהפרייה חוץ גופית קיבלו טפול בדיקור סיני 25 דקות לפני ו-25 דקות אחרי החזרת העוברים. אף מטופלת לא קיבלה טיפול בדיקור לפני או במהלך טיפול בתרופות פוריות. לכן, אנחנו לא יכולים לדעת אם לדיקור סיני תהיה השפעה על שיפור מספר הביציות או השפעה כלשהי בהכנת רירית הרחם.
נקודות הדיקור שנבחרו למחקר היו צריכים להשפיע על:
• זרימת טובה יותר של דם ו"אנרגיה" לרחם.
• הרגעת המטופלת.
• "ייצוב" המעאכת האנדוקרינית.
דיקור סיני והפרייה חוץ גופית שיעורים ותוצאות – מחקר מספר 1
במחקר הזה, למטופלות הפרייה חוץ גופית שקיבלו טיפול דיקור סיני היה שיעור של 42% להריון. למטופלות בהפרייה חוץ גופית שלא קיבלו טיפול בדיקור סיני היה שיעור של 26%.
לא היה הבדל בין שתי הקבוצות בעובי רירית הרחם או במדד זרימת הדם בעורקי הרחם לפני או אחרי החזרת העוברים. לא נמדדו רמות הורמונים במהלך המחקר.
אחת הביקורות על המחקר הזה הוא שהתוצאה יכולה להיות כתוצאה מאפקט הפלסבו. בכדי להתמודד עם הביקורות הללו, שנה לאחר פירסום המחקר הראשוני, החוקרים הציגו קבוצת מחקר פלסבו מבוקרת. 200 מטופלות עם עוברים באיכות טובה נבחרו באופן רנדומלי לקבלת דיקור אמיתי או דיקור מדומה ל-25 דקות לפני ואחרי החזרת העוברים. היו הריונות אצל 43% מהמטופלות בדיקור אמיתי ו-37% במטופלות הדיקור המדומה. ניתוח סטטיסטי של התוצאות קבע שלא היה הבדל משמעותי בין הקבוצות. במילים אחרות, במחקר הזה, שנעשה ע"י אותם חוקרים ובאותו אופן כמו המחקר הראשוני, לא נמצא כי דיקור סיני משפר את שיעורי ההריון.
מסקנות ממחקר מספר 1
כשהחלק הראשון והשני של המחקר שנעשה ע"י חוקרים אלו נלקחים בחשבון, נראה כי ביצוע טיפול של דיקור סיני מיד לפני ואחרי החזרת העוברים לא יגדיל את הסיכוי להריון.
דיקור סיני והפרייה חוץ גופית – מחקר מספר 2
לפני תחילת המחקר, הרופאים שביצעו את מחקר מספר 2 ביצעו "ניתוח כח". זה אומר שהם השתמשו בחלק מהנתונים מהמחקר של פאולוס לעיל כמו גם תוצאות שיעורי ההריון מהמרפאות שלהם כדי לחשב, מראש, את מספר המטופלות שיצטרכו לחקור כדי להוכיח כי דיקור סיני עובד או לא עובד. הם הסיקו שכדי למצוא הבדל קליני של 11% בין טיפול ללא דיקור סיני (קבוצת הבקרה) לטיפול דיקור (קבוצת הטיפול) הם יצטרכו בערך 100 מטופלות בקבוצת הבקרה וכ-200 בקבוצת הדיקור.
דיקור סיני והפרייה חוץ גופית הפרוטוקול – מחקר מספר 2
המחקר נעשה לאורך תקופה של 16 חודשים. במהלך הזמן הזה, בערך 1000 זוגות עברו הפרייה חוץ גופית במרכז. מתוכם, 300 זוגות הסכימו להשתתף במחקר וחולקו באופן אקראי לאחת משלוש קבוצות ביום שאיבת הביציות. לאחר החלוקה האקראית 27 מטופלות הוצאו מהמחקר מסיבות שונות. מ-273 המטופלות שנותרו, 87 ייועדו לטיפול ללא דיקור (קבוצת בקרה), 95 לדיקור ביום החזרת העוברים ו-91 לדיקור ביום החזרת העוברים ושוב לאחר יומיים.
דיקור סיני והפרייה חוץ גופית שיעורים ותוצאות – מחקר מספר 2
לא היה הבדל בין שלוש הקבוצות במספר הביציות שנשאבו או במספר העוברים הזמינים להחזרה לרחם.
שיעור ההריון היה גבוה יותר בשתי קבוצות הדיקור לעומת קבוצת הביקורת. שיעור ההריונות בקבוצה שקיבלה דיקור פעם אחת היה 36%, בקבוצה שקיבלה דיקור פעמיים השיעור היה 33% ובקבוצה שלא קיבלה דיקור כלל השיעור היה 22%. נעשה ניתוח סטטיסטי כדי לקבוע אם התוצאות הם מקריות. הניתוח הסטטיסטי קבע שהשיפור בשיעורי ההריון בקבוצה שקיבלה טיפול דיקור אחד היה בלתי סביר שזוהי תוצאה מיקרית, אבל, השיפור בקבוצה שקיבלה דיקור כפול יכולה להיות תוצאה מיקרית.
באופן מעניין, שיעור ההפלות בקבוצה שקיבלה דיקור פעמיים הייתה 33%. זהו שיעור גבוה משיעור ההפלות בקבוצה שקיבלה טיפול דיקור פעם אחת, שעומד על 21%, או קבוצת הבקרה, 15%. אולם, ניתוח סטטיסטי הראה כי תוצאות אילו יכולות להיות מקריות.
תוצאות המחקר הם מעט מבלבלות. אם דיקור סיני היה יעיל בהגדלת שיעורי ההריונות, אז מדוע שני טיפולים לא היו טובים יותר מאחד? מה הייתה הסיבה לשיעור ההפלות הגבוה יותר בקבוצה שקיבלה דיקור פעמיים?
דיקור סיני והפרייה חוץ גופית – מחקר מספר 3
במחקר הדיקור השלישי נכללו 225 מטופלות עקרות: 116 נשים הוכנסו באופן אקראי לקבוצה מספר 1 (קבוצת המחקר) ו-109 נשים הוכנסו באופו אקראי לקבוצה מספר 2 (קבוצת הביקורת). הרופא שהחזיר את העוברים לא ידע איזה זוג שייך לאיזו קבוצה. ביום החזרת העוברים, המטופלות בקבוצת המחקר קיבלו טיפול דיקור סיני לפי עקרונות הרפואה הסינית המסורתית. באותו זמן, תרופה סינית מיוחדת (זרעים של ציפורניים) מוקמו על אוזן המטופלת. הזרעים נותרו במקום למשך יומיים ונלחצו פעמיים ביום למשך 10 דקות. שלושה ימים לאחר החזרת העוברים, המטופלות קיבלו טיפול דיקור שני. בנוסף, אותן נקודות באוזן נלחצו, פעמיים ביום, באוזן השניה. הזרעים הוסרו לאחר יומיים.
קבוצת הביקורת קיבלו דיקור מדומה או פלסבו. כמו בקבוצת הטיפול, המטופלות קיבלו טיפול דיקור מדומה ל-30 דקות. חזרו על טיפול הדיקור המדומה שלושה ימים לאחר החזרת העוברים. נעשה שימוש באותו מספר מחטים לקבוצת המחקר וקבוצת הביקורת. טיפול הדיקור המדומה תוכנן שלא ישפיע על הפוריות.
דיקור סיני והפרייה חוץ גופית שיעורים ותוצאות – מחקר מספר 3
שתי הקבוצות היו דומות מבחינת גיל, משקל, זמן חוסר הפוריות, סיבת חוסר הפוריות ומספר טיפולי ההפריה החוץ גופית הקודמים. לא נמצאו הבדלים במאפיינים של גירוי השחלות, מספר הביציות שנשאבו, שיעור ההפרייה או מספר העוברים שהוחזרו.
הסתכלו על התוצאות בכמה אופנים. שיעורי הקליטה, מספר ההריונות חלקי מספר העוברים המושתלים. לקבוצת הדיקור היה שיעור קליטה של 14.2% לעומת שיעורי הקליטה של קבוצת הדיקור המדומה שהייתה רק 5.9%. שיעור המשך ההריון היה 28.4% בקבוצת הדיקור לעומת 13.8% בקבוצת הדיקור המדומה.
דיקור סיני והפרייה חוץ גופית – מסקנות מניסוי מספר 3
המחקר הזה הכניס מספר משתנים שמקשים על תירגום התוצאות. ראשית, הוסיפו תרופה סינית בנוסף לדיקור. לכן, אין אפשרות לקבוע אם התוצאות הם מהדיקור או התרופה.
"קבוצת הבקרה" עברו דיקור במקומות בהם חשבו שזה לא ישפר את הפוריות. אולם, יש אפשרות שלנקודות הללו היתה השפעה שלילית. עפ"י צורת תיכנון המחקר אין אפשרות לקבוע איזה נכון.
דיקור סיני והפרייה חוץ גופית – מחקר מספר 4
המחקר הבא על דיקור סיני והפרייה חוץ גופית ביצע במטופלות שלושה טיפולים של דיקור סיני. הטיפול הראשון נעשה לפני שאיבת הבייציות ביום התשיעי של גירוי השחלות עם תרופות פוריות, וטיפולי הדיקור השני והשלישי נעשו מיד לפני ואחרי השתלת העוברים. הנשים הופנו בצורה אקראית לקבלת טיפול דיקור או טיפול דיקור "מדומה" (פלסבו) לא חודרני.
דיקור סיני והפרייה חוץ גופית קבוצות – מחקר מספר 4
המטופלות הופנו באופן אקראי לקבוצות המחקר ע"י בחירת מעטפות חתומות. הנשים הופנו לטיפול ע"י דיקור או לטיפול דיקור מדומה לא חודרני.
דיקור סיני והפרייה חוץ גופית שיעורי הריון – מחקר מספר 4
מתוך 228 המטופלות האקראיות, 15% לא יכלו לסיים את הטיפול בגלל שמחזור ההפריה שלהם בוטל לפני החזרת העוברים. לא נמצאו הבדלים לדירוג העוברים בין הקבוצות. שיעורי ההריון, שנקבע כשיעור הדופק העוברי בסקירת האולטראסאונד, היה 31% בקבוצת הדיקור ו-23% בקבוצת הבקרה. ניתוח סטטיסטי קבע שההבדל יכול להיות כתוצאה מיקרית ולא בגלל הדיקור עצמו.
גם, לא נראה הבדל בשיעור ההריונות בין הקבוצות אם המטופלת הייתה בת פחות מ-35.
לא נמצאו הבדלים בין הקבוצות גם בנקודות מחקר נוספות: מספר הבייציות השאובות, שיעורי הפרייה או מספר העוברים המוחזרים.
כדי לבחון אם הסתרת הטיפול אותו קיבלו המטופלות היה מוצלח, נשאלו המטופלות לאיזה קבוצה הן חשבו שהן השתייכו. 26 מטופלות (11%) ניחשו נכון לאיזה קבוצה הן השתייכו. 16 מטופלות היו בקבוצת הטיפול ו-10 בקבוצת הבקרה.
דיקור סיני והפרייה חוץ גופית – מסקנות ממחקר מספר 4
המחקר הזה, שנראה כי שי לו קבוצת בקרה תקפה, לא יכלה להראות את היתרונות במונחים של שיעורי הריון טובים יותר כשנעשה שימוש בדיקור סיני.