דיקור באמצעות מחטים דקות מוכר כשיטה סינית עתיקת יומין אך ממצאים ארכיאולוגיים מתעדים את ראשית שיטת טיפול זו לתקופה של איש הקרח, לפני 5000 שנים ויותר. ייתכן שכבר אז הדיקור סייע לטיפול בכאבים שונים. כך או אחרת, שיטת הטיפול בדיקור, המכונה אקופונקטורה, מיוחסת לרפואה הסינית ועיקר ההתפתחות שלה התחיל שם.
הגישה הסינית ממפה עלהגוף נקודות דיקור רבות אשר מקושרות בניהן בערוצים אנרגטיים המכונים מרדיאנים.חלק מנקודות אילו נחקרו קלינית, כמו למשל נקודה בשם Pc-6 המוכרת כמונעת בחילות או UB-67 היכולה לסייע בהיפוך עובר ברחם. עם זאת, רוב נקודות הדיקור מסתמכות על נסיון רב שנים ולא על מחקרים מודרניים.
גישת הרפואה הסינית מתבססת על ההנחה שבגוף זורמת אנרגיה המכונה צ'י. זרימה לקויה של צ'י מובילה להפרעה בהרמוניה ולפיכך למחלה. לדוגמא, אצל אדם שמפגין חולשה, חוסר חיוניות ומצב רוח שפוף במקביל לבעיות בספיגת מזון או חולשת גפיים נאבחן חסר צ'י. נקודות דיקור ספציפיות לחיזוק צ'י עשויות לסייע לגוף להטמיע את המזון בצורה יעילה יותר ולפיכך לשפר את המצב הכללי. זו הסיבה שמטפל שעבר לימודי דיקור סיני יקפיד לשלב לצד הטיפול בדיקור גם המלצות לתזונה נכונה, אורח חיים בריא ולעתים גם צמחי מרפא.
חשוב לציין כי הטיפול אינו סימפטומטי. מכאן שהדיקור לא נועד רק להעביר את הכאב אלא גם לטפל בשורש הבעיה. למשל באדם הסובל מכאב ונוקשות תמידית בצוואר נטפל לא רק טיפול מקומי אלא גם בתמונה הכללית שלו. לשם כך יש לאבחן אותו. אם נגלה, למשל, שמדובר באדם הסובל מנטייה לעצירות, בעל אופי עקשן הנוטה לביקורתיות יתר, נתייחס לחסימה האנרגטית שלו (ברמה הנפשית) במקביל לחסימה הגופנית (הכאב הממוקד והעצירות). דיקור בצד כלים נוספים של רפואה סינית יניע את חסימת הצ'י ויאפשר השבת המטופל להרמוניה בריאותית.
בצד האבחנה, יש לעקוב אחר תגובות המטופל לטיפול. כל מטופל יכול להגיב אחרת לדיקור ולמרבית הצער, קיימים מטופלים שאינם מגיבים כלל לטיפול. לכן, בנוסף לדיקור יש להמליץ על גישה משלימה כמו שיאצו או טווינא, תזונה, צמחי מרפא והמלצות כלליות לאורח חיים בריא.
אמנם קיימים מספר הסברים מדעיים כיצד הדיקור הסיני פועל אך צריך להיזהר ולא להיאחז בהסבר זה או אחר לצורך קביעת סוג הטיפול. אבחנה בגישה מסורתית מסייעת לקביעת הנקודות אותן המטפל ידקור. עם זאת, היכרות עם הסברים מודרניים יכולה לסייע בבחירת נקודות כאשר המטפל מתלבט בין כמה מהן. כמו כן, היכרות עם מנגנונים להצלחת הדיקור יכולה לסייע בהסברת השיטה אצל מטופלים סקפטיים במיוחד ולשפר את התמדתם עד להצלחה המקווה.
למרות המספר המוגבל של מחקרים בעולם (יחסית למחקרים בתחום הרפואה הקונוונציונאלית), קיימת הסכמה נרחבת שדיקור סיני מועיל לבעיות בריאותיות רבות. כיצד האקופונקטורה נתפסת בעולם המדעי?
אחד התיאוריות הראשונות המסבירות את האקופונקטורה מתבססת על מידע הקיים מאז שנת 1885 ומעלה מודל הנקרא בקרת השער. מודל זה מניח כי הכאב עובר למוח בשתי מסילות עצביות. אקופונקטורה יכולה להעביר אותות עצביים דרך המסילה המהירה ובמקביל לחסום את המוח מפני כאב שעובר במסילה האיטית. אמנם המודל מקובל גם כיום, אך הוא יכול להסביר רק את ההשפעה על שיכוח כאבים ולא תופעות ריפוי פיזיות ונפשיות אחרות.
מודל אחר מתייחס להפרשת אנדורפינים שהם חומר טבעי בגוף המחקה את פעולת המורפיום. דיקור בנקודות מיוחדות מעלה את רמת החומר במוח ולכן מדכא כאבים. גם הסבר זה מוגבל משום שהוא לא מתייחס לריפוי בעיות שאינן קשורות ישירות לכאב.
מנגנונים נוספים מתייחסים להגברת זרימת הדם באזור הדיקור. כאן ההסבר תומך בהפגת דלקת מקומית וזירוז החלמה אך עדיין לא מתייחס לתופעה לפיה הדיקור יכול להשפיע על אזורי גוף מרוחקים שאותם לא דקרנו.
באמצעות מכשור מתקדם כמו MRI מועלות כיום השערות חדשות. למשל שינויים ברמת החימצון ובזרימת הדם באזורים שונים במוח מכוונים את הגוף (ובכללו גם את המערכת החיסונית) להתמקד בריפוי הבעיה.
נראה שהשפעת הדיקור תוסבר באמצעות מספר מודלים ולא רק אחד. עד לקבלת הסבר מדעי יותר, ואולי גם אחרי כן, נמשיך להסתמך על האמצעי היעיל והפחות מורכב מכולם: אבחנה מסורתית המתבססת על תפיסת המרידיאנים, הלא הם ערוצי הצ'י.
– כותב המאמר הוא ד"ר ניר עמיר- M.D , מומחה לרפואה סינית, מנהל תמורות – בית הספר לרפואה סינית, שיאצו וטווינא ומנהל מרפאה משלימה לילדים במרכז רפואי וולפסון.