מספר גודל והולך של מחקרים שנעשו על טיפול בתסמונת המעי הרגיז ע"י רפואה סינית מראות תוצאות מבטיחות. המחקרים הללו מתעדות כי רפואה סינית יכולה לטפל בצורה יעילה בתסמונת המעי הרגיז בצורה בטוחה וללא תרופות.
מהי תסמונת המעי הרגיז?
המחלה נקראת תיסמונת בגלל שהיא כוללת קבוצה של תסמינים אשר משתנים בין האנשים הסובלים ממנה. זוהי תסמונת בעלת יכולת תזוזה (הכוללת תזוזות לא רגילות) של המעי הדק והגס. התסמינים כוללים התכווצויות וכאב לא רגיל, עצירות ו/או שילשול (לעיתים לסרוגין). תסמונת המעי הרגיז יכולה להיות מלווה בבעיות קיבה ומעייים נוספות, כמו, גזים, נפיחות ובחילה. התסמינים בד"כ מחמירים כתוצאה מלחץ. אוכל גם יכול לגרום להחמרת המצב, ובד"כ יש הקלה לאחר יציאות. לפי סקרים בערך 10-20 אחוז מהאמריקאים מושפעים מתסמינים של תסמונת המעי הרגיז, כשנשים מושפעות פי שלוש מגברים. הסיבה לתסמונת עדין לא ידועה.
תסמונת המעי הרגיז הוא לא בעיית מבנה, מה שאומר שאין שינוי אנטומי. התסמונת גם לא ביוכימית או מדבקת בטבע. חוקרים בודקים את התיאוריה שיש קשר ישיר בין המח למערכת העיכול, מה שיכול להסביר את התפרצות התסמונת במצבי דכאון או לחץ. תסמונת המעי הרגיז לפי הרפואה הסינית תסמונת המעי הרגיז נחשבת פעמים רבות על פי התיאוריה של הרפואה הסינית כחוסר הרמוניה בין הכבד לטחול. הכבד אחראי לזרימה חלקה של חומרים בכל הגוף. כשהזרימה הזאת משובשת מרגשות או לחץ הדבר גורם לקפאון הצ'י (אנרגיה) של הדם. הרפואה הסינית מקשרת את הטחול לפעולת העיכול והפיכת מזון לאנרגיה (צ'י ודם). מספר גורמים יכולים להחליש את הטחול, כולל אכילה מוגזמת של מזונות לא בריאים, עודף עבודה, יותר מידי דאגות, עייפות וחוסר פעילות גופנית.
כשהטחול חלש והכבד לא עובד בצורה חלקה, הכבד מתגבר על הטחול והדבר יכול להתבטא כסימפטומים של תסמונת המעי הרגיז. חוסר הרמוניה בין הכבד לטחול דומה לתחושת חוסר התיאבון או התקף שילשול שמתרחש בזמן סערה ריגשית. בתסמונת המעי הרגיז הדבר עובד בהילוך איטי. הטראומה הריגשית או הלחץ מתרחשים בפרק זמן ארוך, ובעיות העיכול של תיסמונת המעי הרגיז יכולות להמשך שנים.
העוסקים בדיקור סיני או רפואה סינית מסורתית יכולה להשתמש במגוון דרכים לתיקון חוסר ההרמוניה בין הכבד לטחול. ניתן להשתמש הדיקור סיני, צמחי מרפא סיניים, טיפול תזונתי ושינויים באורח החיים כדי לגרום להחלמה. הדיקור עצמו ירוב יכוון לטיפול שורש בבעיית המעי הרגיז, ומטרתו למנוע את “עצבנות” מערכת העיכול, להרגיע, לאזן את השינה ולהגביר את העירנות. לרוב תורגש הקלה לאחר סידרת טיפולים, ויש ולהמשיך ולטפל על מנת להגיע לתוצאות ממושכות.
שינויים באורח החיים שיכוליםלהקל על התסמינים כוללים:
• פעילות גופנית שעוזרת לשיחרור מתח, מזיזה אנרגיה, מסדירה את הפעילות המעיים ועוזרת בהפחתת עצירות.
• פעילות להפחתת מתח כמו מדיטציה, יוגה, תרגילי נשימה או זמן שקט, הם המפתח לשליטה בתסמיני התסמונת.
• שינויים בתזונה צריכים להיות מותאמים אישית וצריכים להתמקד בהפסקת צריכת המזונות שמעוררים את התסמינים והוספת מספיק סיבים לתזונה. סיבים מסיסים עדינים יותר על דרכי העיכול וכוללים מזונות כמו שיבול שועל, גרגרי יער למינהן וקיטניות כמו עדשים וחומוס. סיבים גסים כמו סובין וירקות טריים עם קליפתם יכולים לגרות ולכן צריך להשגיח שהם לא מעוררים את התסמינים. מזונות נוספים שבד"כ מעוררים יכולים להיות מאכלים שומניים או שמנים, מוצרי חלב, אלכוהול, קפאין, שוקולד ומשקאות מוגזים.
• חיידקים פרוביוטיים יכולים גם הם לעזור לחלק מהסובלים מתסמונת המעי הרגיז. חומר נפוץ הוא לקטוביסילוס אסידופילוס, שנמצא ברוב חנויות הטבע.
• שינה חשובה לסובלים מתסמונת המעי הרגיז, בגלל לחץ, שהוא התסמין הנפוץ ביותר להתקף, והוא חריף יותר במקרים של מחסור בשעות שינה. בנוסף, מספיק שינה עוזר לגוף להחלים.