בעשורים האחרונים, עם התפתחות הרפואה המודרנית, אנו רואים עלייה בתוחלת החיים הכללית, אבל לא תמיד תלווה גם בעלייה באיכות החיים.
רבים הסובלים ממחלות כרוניות של הגיל המבוגר מגיעים לגיל מופלג על ידי תמיכה של תרופות ופרוצדרות רפואיות שונות, אך נוטים לסבול מירידה באיכות החיים. לחץ דם גבוה,סכרת, מחלות לב, ריאות, הפרעות שינה, דיכאון, עצירות וכאבים שונים לצערנו שכיחות מאוד בגילאים אלו, והטיפול התרופתי במחלות כרוניות אלו מלווה בתופעות לוואי שונות.
לרפואה הסינית ובעיקר לדיקור יש מקום רב בליווי האדם המבוגר, ובתמיכה בו בתקופה זו של החיים. חשוב לציין כי בשל ריבוי התרופות, הדיקור הסיני הינה שיטת הטיפול המשלימה הבטוחה ביותר בגילאים אלו, שכן היא אינה מערבת שימוש בחומרים חיצוניים כגון צמחים או תוספי תזונה העלולים לא להתאים בשילוב עם תרופות מסויימות. הדיקור הסיני יכול להשתלב ביחד עם הטיפול המקובל, לא סותר אותו אלא משלים והוא ללא תופעות לוואי.
מטרות הטיפול בדיקור סיני בגיל הזהב יכולות להשתנות בהתאם למצב, ולתלונות המטופל. באופן כללי טיפולים סדירים בדיקור סיני בגיל המבוגר יכולים להקל ולעזור במספר תחומים :
- טיפול בכאבים מכל סוג
- הגברת האנרגיה ושיפור השינה
- טיפול בעצירות ובהפרעות עיכול שונות
- תמיכה באיזון רמות הסוכר ולחץ הדם
- טיפול נקודתי במחלה או תלונה
- שיפור מצב הרוח
הרפואה הסינית מאז ומעולם התייחסה ברצינות להבנת התהליכים הקשורים לזיקנה. עוד בספרים העתיקים שייכו הרופאים הסינים את תהליך ההזדקנות לשלב בו הגוף ”מתייבש“ מאנרגיה, ולכן מטרת הטיפולים היא להזין ולתמוך בגוף ככל האפשר. הסינים ידועים בכבוד הרב שלהם למבוגרים ולזקנים בתוך החברה שלהם, הזקנים בתרבות הסינים נחשבים באופן אוטומטי ”חכמים“ וברי ניסיון, והצעירים תמיד יתייחסו אליהם ביראת כבוד. בשיטוט בשעות הבוקר המוקדמות בפארקים ציבוריים בסין ניתן לראות זקנים רבים העוסקים בפעילות גופנית, תירגול טאי צ‘י או התעמלות סינית – צ‘י גונג. רבים מהם גם מטופלים ברפואה הסינית המסורתית ובדיקור סיני, כחלק מהמאמץ שלהם לשמור על הבריאות גם בגיל המבוגר.
ניתן לעשות הפרדה בין שני מצבים אופיינים בגילאים אלו על פי תאוריית הרפואה הסינית:
סימנים כגון יובש בפה, צימאון, סכרת, תשישות, גרד ונטייה לחום ישויכו לרוב למצבים של חוסר באספקט החומרי של האיברים הפנימיים, המכונה ”יין“, בעיקר של הכבד והכליות. מצב זה יתאפיין גם בלשון אדומה ויבשה.
סימנים אשר יאופיינו בנטייה לסבול מקור, כאבי גב תחתון, רגישות בברכיים, השתנה תכופה בלילה, דיכאון, צבירת נוזלים ודיכאון ישויכו לחוסר בצד האנרגטי של האיברים, אשר מכונה ברפואה הסינית ”יאנג“. הלשון תהיה לרוב תפוחה וחיוורת, עם שכבה לבנה.
על ידי דיקור בנקודות המתאימות, ניתן לעזור לגוף לשמר את האנרגייה שלו ובכך לתמוך גם ב“יין“ וגם ב“יאנג“ של הגוף, תהליך שבשורה התחתונה שלו יביא לאיזון טוב יותר של הגוף שיתבטא בתחושה טובה יותר ובהגברת רמת השליטה על מחלות קיימות. כמו כן, בהפרעות תנועה שונות ובמצבים אורטופדים יש ערך רק לדיקור סיני, שכן הוא עוזר להגברת זרימת הדם בכל הגוף כולל למפרקים, משכך כאבים ומוריד דלקת במידת הצורך.
תדירות הטיפול תשתנה בהתאם למצב אבל באופן כללי ניתן לומר טיפולי דיקור סיני שבועיים יביאו לשיפור משמעותי באיכות החיים של האדם המבוגר.